... Bavorské vdolečky ...

napsala - 12:36

 


Ačkoliv se snažíme s dětmi jíst převážně lehce a vyváženě, jednou za čas si dopřejeme pořádnou prasárničku. Klasické koblížky jsme nechtěli, tak jsem sáhla po tradičním receptu našich babiček. Nadýchané smažené bochánky z bramborového kynutého těsta, na které ani do široka roztažená pusa nestačí. Také máte vždy pusu od ucha k uchu ušmudlanou od povidel? Nos od šlehačky či tvarohu? Moje děti ano a není nic krásnějšího než jejich rozzářená očička ...

300g vařených brambor
350-400g hladké mouky (špaldové)
100g mléka
2 žloutky
20g cukru
7g sušeného droždí
povidla a tvaroh

Brambory propasírujeme nebo rozmačkáme. V míse promícháme mléko s droždím a cukrem. Necháme 10 minut odležet. K mléku s droždím přidáme brambory, žloutky a mouku. Důkladně hněteme alespoň 5 minut. Těsto je lepivé, tak je vhodné na hnětení využít pomocníka jako je robot nebo alespoň ruční mixér s hnětacími háky. Do těsta dáváme pouze 350g mouky, zbytek si necháváme na pozdější tvarování. Pokud do těsta dáme příliš mouky, budeme mít vdolečky tuhé a to nechceme. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Těsto po vykynutí rozdělíme na dílky po cca 50g, vytvarujeme placičky a necháme na pomoučené desce dalších cca 30 minut dokynout. Rozpálíme olej na 180°C a začneme smažit, aby vdolečky nepřekynuly. Před ponořením do rozpáleného oleje ometeme přebytečnou mouku. Zamezíme tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce. Smažíme pozvolna v hlubším hrnci nebo kastrolu po obou stranách dozlatova, celkem asi 5-6 minut. Po vytažení necháme okapat přebytečný tuk, nejlépe na mřížce nebo na rozprostřeném ubrousku. Ještě vlažné ozdobíme povidly a tvarohem.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...