... Meruňkový koláč s ovesnou moukou ...
Litý koláč je ideální letní moučník, který já osobně považuji za vrchol letní sezóny. Použít můžete libovolné ovoce, které vám uzraje na zahrádce nebo které pořídíte v obchodě - meruňky, jahody, rybíz nebo třeba švestky na podzim. Do drobenky můžete přidat ještě špetku skořice, která jí dodá skvělou chuťovou tečku. Do těsta jsem použila ovesnou mouku, která dodá jemně oříškovou chuť a hlavně úžasnou vláčnost ...
* těsto
4 vejce
100 g třtinového cukru
100 g oleje
100 g mléka (použila jsem mandlové)
100 g hladké mouky (špaldové)
100 g ovesné mouky
5 g kypřícího prášku
* náplň
400 g řeckého jogurtu
50 g cukru (vanilkový)
25 g kukuřičného škrobu
20 g rumu
* drobenka
30 g ovesné mouky
30 g mletých mandlí
20 g másla
10 g cukru
7-8 ks meruněk
Koláčovou formu o průměru 25cm vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 160°C. Suroviny na náplň stačí jen vymíchat dohladka. Drobenku připravíme klasickým způsobem - smícháme všechny ingredience. Nakonec si připravíme těsto. V míse smícháme vejce, cukr, mléko a olej. Promícháme metličkou a přidáme špetku soli. Prosijeme obě mouky s kypřícím práškem a znovu promícháme. Těsto vylijeme do formy, poklademe jogurtovou náplní a poklademe krájenými meruňkami (já krájím na čtvrtiny). Posypeme drobenkou a pečeme v troubě cca 35-40 minut. Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a servírujeme.
0 komentářů
... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...