... Křupavé rohlíky ...

napsala - 16:14

 


Moje děti milují rohlíky už od malička. Čaply suchý, klidně i několik dní starý, rohlík do ruky a byly spokojené. Když jsem ale zjistila, kolik ingrediencí může obsahovat ten kupovaný, nebyla jsem nadšená. Samozřejmě i teď někdy rohlíky kupuji, zejména když je málo času, ale často se snažím věnovat spíše čas a energii výrobě domácích, které jsou mnohem lepší ...

500g hladké mouky
300g vody
40g rozpuštěného sádla nebo ghí másla
10g soli
7g sušeného droždí
5g cukru

Vlažnou vodu nalijeme do mísy a přidáme i všechny ostatní ingredience. V robotu nebo ručně vypracujeme hladké těsto, které bude mírně lepit, ale to nám nevadí. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout na teplém místě. Nakynuté těsto vyklopíme a rozdělíme na 12 dílků. Z každého kousku těsta si uděláme kuličku, kterou rozválíme do tvaru trojúhelníku a smotáme od širší strany. Celý rohlík pak ještě poválíme krátce po desce, aby se švy dobře spojily. Rohlíky dáme spojem dolů na plech s pečícím papírem (peču po šesti na jednom plechu, aby měli dostatek místa). Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zase hodinu. Zhruba čtvrt hodiny před koncem kynutí si dáme rozehřát troubu na 250°C. Na dno dáme pekáček, do kterého později nalijeme vodu, abychom troubu zapařili. Vykynuté rohlíky potřeme vodou, posypeme mákem a dáme péct. Ihned po vložení rohlíků do trouby nalijte sklenici vařící vody do připraveného pekáčku. Pečeme zhruba 10-15 minut, v mé troubě jim svědčí 12 minut.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...