... Chléb se semínky ...

napsala - 17:57

 


Domácí křupavý chlebík zkrátka nemá chybu. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, už nebude chtít jinak. Nemusíte studovat kváskové pečivo, abyste si upekli výborný bochník. Ani já nejsem s kváskem kamarád, a tak peču z droždí. Nicméně používám sušené, které se mi osvědčilo více než to čerstvé. Dnes pro vás mám recept na chléb se semínky, který vás určitě nadchne ...

100g semínek
500g vroucí vody
500g chlebové mouky pšeničné
20g oleje
10g třtinového cukru
10g soli
10g sušeného droždí

Semínka volte dle chuti, já dávám nejčastěji lněná, dýňová, slunečnicová, špaldové nebo žitné vločky. Zalijeme horkou vodou, důkladně promícháme a necháme cca 30 minut stranou nabobnat a zároveň vychladnout. Potom přidáme všechny ostatní ingredience a uhněteme hladké těsto. Je velmi hydratované, proto bude lepivé, ale rozhodně nepřidávejte mouku. Těsto nechávám kynout přes noc v lednici, má potom lepší strukturu. Ale můžete ho nechat vykynout klasicky v pokojové teplotě a péct ještě ten stejný den. Po vykynutí těsto ještě krátce prohněteme, vytvarujeme bochník a přendáme kynout do ošatky. Nádobu na pečení, litinový hrnec nebo skleněnou mísu, s víkem, dáme do trouby a nahřejeme na 240°C. Do rozpálené nádoby přendáme těsto, přikryjeme víkem a dáme péct na 20 minut. Poté teplotu snížíme na 220°C a dopečeme ještě dalších 20-25 minut (s víkem přikryté, nesundaváme). 

* Před pečením můžete chléb ještě postříkat vodou a posypat směsí semínek.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...