... Žloutkový krém (creme patissiere) ...
Jednoduchý, ale lahodný recept na základní cukrářský krém. Můžete ho použít jen takto samotný nebo smíchat třeba s máslem (máslový krém) nebo třeba se šlehačkou či mascarpone ...
480ml mléka
20ml rumu
80g cukru
40g kukuřičného škrobu (vanilkový pudink prášek)
120g žloutků (cca 6-7ks)
5g vanilkové pasty
120g másla
Do hrnce si dáme mléko, rum a přivedeme k varu. Během zahřívání mléka si v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku. Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme asi hrnek horkého mléka v tenkém proudu za stálého míchání do vaječné směsi. Když jsou vejce temperovaná, přidáme směs vajec zpět do horkého mléka v hrnci. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud nezhoustne. Sundáme z plotny, rozmícháme s kousky másla do hladka. Přelijeme do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím se zabrání tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude úplně vychlazený.
* Mléko můžete nahradit rostlinnou variantou, třeba mandlové, kokosové či sójové. A máslo veganskou alternativou.
0 komentářů
... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...