... Kuře na paprice z pomalého hrnce ...

napsala - 10:00



alias kuřecí paprikáš, perkelt. Pro někoho 3 různé pokrmy, pro mne velmi podobné. Toto jídlo miluji už od dětství a stejně tak ho milují i moje děti. Ovšem nikdy mi nechutnal ten klasický ze školní jídelny, ve kterém byla sladká smetana a jako příloha knedlík. Miluji verzi mojí maminky se zakysanou smetanou a místo knedlíku těstoviny. Recept jsem si ještě malinko upravila a nyní se o něj s vámi podělím ...

5 kuřecích stehen (cca 1,5kg)
1 lžíce ghí másla nebo oleje
2 velké cibule
2 lžíce sladké papriky (cca 20g)
1200 litr kuřecího vývaru
200g zakysané smetany
80g másla
80g hladké mouky

Kuře si osolíme, opepříme a na rozpáleném másle opečeme dozlatova ze všech stran. Přendáme na talíř a do výpeku vsypeme jemně pokrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. Je třeba pracovat rychleji, aby se nám paprika nespálila a nezhořkla. Vrátíme kuře a vaříme v pomalém hrnci na program ,,high" 3hod. V hrnci na sporáku si připravíme jíšku. Do rozpuštěného másla vmícháme mouku a za stálého míchání restujeme do zlatava. Z omáčky opět vyndáme maso, přes sítko vlijeme k jíšce a důkladně vyšleháme dohladka. Přidáme ještě smetanu a necháme provařit na mírním plameni zhruba 15-20 minut. Smetana musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám zdrcne. Nakonec už jen dle potřeby dochutíme solí, pepřem a obereme maso od kostí.

* Mám pomalý hrnec s vyjímatelnou nádobou, kterou mohu použít na sporáku, což je výhoda. Pokud nemáte, udělejte první část receptu klasicky na pánvi a poté vložte do nádoby pomalého hrnce a dodělejte tam. Omáčku lze samozřejmě udělat i klasicky na sporáku v hrnci, ale je třeba si ohlídat dobu vaření a nevařit příliš zprudka.
** Po zahuštění omáčky jíškou můžete přidat pokrájenou kapii, posune omáčku ještě o level výše.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...