... Pavlova (dort )...
Dokonalá nedokonalá kráska, to je přesně tento dezert. Pavlova, meringue, bezé, pusinkový dort, to vše jsou názvy, pod kterými najdete sněhovou hmotu, ze které můžete tvořit pusinky, rolády a hlavně tento úžasný dort. Je rychlý, snadný a hlavně lahodný. Nejlépe chutná s vyšlehanou šlehačkou a kyselejším ovocem, jako jsou maliny, jahody, mučenka apod...
180g bílků (cca 6ks)
360g cukru
15ml citrónové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
Předehřejeme troubu na 120°C. Šleháme bílky při střední rychlosti do částečného zpevnění. Jakmile tvoří tzv. měkké špičky, začneme postupně přidávat cukr. Zvýšíme rychlost a šleháme, dokud není sníh krásně hladký, pevný a lesklý. Špičky se nesmí ani pohnout, ale pozor ať sníh nepřešleháte. Krátce ale důkladně vmícháme citrón a vanilku. Nyní záleží, jakou formu chcete dortu dát. Buď můžete udělat klasický dort. Těsto rozprostřete na plech s pečícím papírem ve tvaru kruhů dle libosti. Těsto netřeba nijak uhlazovat, Pavlova si přímo žádá nedokonalosti. Také můžete udělat mini verze, ty se většinou na plech stříkají cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou. Já nejraději dělám věnec. Zespodu papíru si nakreslíme kruh o průmeru 25-30cm. Poté si uděláme 8-10 hromádek těsta, které lžící dotvarujeme. Vložíme do trouby, snížíme teplotu na 100°C a pečeme 1 hodinu. Poté vypneme a Pavlovu necháme v troubě přibližně hodinu ,,dojít".
Po vychladnutí stačí potřít krémem, ideálně vyšlehanou šlehačkou, ozdobíme ovocem a necháme pár hodin odležet v lednici. Dokonalá Pavlova musí zvenku křupnout a uvnitř být vláčná.
* Pavlovu nikdy neplníme krémy na tzv. ,,vodní" bázi (obsahující tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu apod.). Ideální je vyšlehaná smetana s trochou mascarpone, které šlehačku zpevní a ta nám poté udrží stabilitu i bez ztužovačů.
* Taktéž nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu s ovocem či ovocnou šťávou, opět by nám začala vlhnout a téct.
* Pavlovu skladujeme v lednici max 24hod, poté může začít příliš vlhnout. Pokud ji ale potřete čokoládou a teprve potom navrstvíte krém, vydrží Pavlova v lednici i 48hod.
0 komentářů
... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...