... Palačinky ...

napsala - 10:52


Neznám nikoho, kdo by tyto kulaté tenoučké placky nemiloval. Přesto se najdou kuchařky, které palačinky dělají jednou ročně, protože se jim nedaří, trhají se. Jejich příprava je ale opravdu snadná a rychlá. Základem chutných palačinek je správná konzistence těsta. Nejlepší jsou s domácí marmeládou nebo čerstvým ovocem. Naplnit a ozdobit se dají snad čímkoliv, fantazii se meze nekladou ...

600ml mléka
200g hladké mouky (používám špaldovou)
2 vejce
20g oleje

Postup je naprosto jednoduchý. V míse smícháme mléko, vejce a olej. Prosejeme mouku a důkladně vymícháme dohladka. Těsto musí být opravdu hladké. Pokud v těstě zůstaly hrudky, raději ho vezměte přes sítko. Těsto by mělo 30min odpočívat, ale můžeme začít palačinkovat hned. Důležité je mít kvalitní nepřilnavou pánev, která nám velmi ulehčí práci. Nejjednodušší řešení je pořídit si přímo palačinkovou pánev, která má rovný a nízký okraj. Další praktickou pomůckou je roztíračka a obracečka. Pokud se bojíte, můžete pánev pro jistotu lehce potřít kokosovým olejem. Nyní už jen stačí nalít trochu těsta na pánev, rozprostřít po celé ploše a opéct dozlatova z jedné strany a následně i z druhé. Dejte pozor, aby pánev nebyla příliš horká a vrstva těsta příliš velká.

* Pokud nemůžete kravské mléko, můžete ho nahradit rostlinnou alternativou nebo použít čistou vodu.
* Polovinu mouky můžete nahradit jemnou celozrnnou moukou, ale možná bude potřeba doředit trochou vody.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...