... Chléb bez hnětení ...

napsala - 10:34


Poprvé byl recept publikován v celosvětově známých novinách New York Times před 10 lety. Tento chléb nepotřebuje hnětení, a proto je tak populární mezi domácími kuchaříky. Vše se smíchá v míse, nechá vykynout a upeče. Těsto je vysoce hydratované a výsledný chlebík krásně zlatavý, křupavý a plný bublinek ve střídce. Myšlenky typu „Neumím chléb.“ "Pečení chleba trvá příliš dlouho." "Kvasinkové recepty mě děsí." hoďte za hlavu. Tento chléb zvládne každý, kdo má mísu a litinový hrnec na pečení v troubě ...

450g chlebové mouky (pšeničné)
150g celozrnné pšeničné mouky
480ml vody
1 sušené droždí (7g)
15g soli

Ve velké míse smícháme všechny suroviny. Těsto bude lepivé a řidší, než jste u kynutého těsta zvyklí, ale to vůbec nevadí. Mísu zakryjeme a necháme při pokojové teplotě odpočívat zhruba půl hodiny. Těsto krátce promícháme, přendáme do mísy vyložené pečícím papírem, což nám pomůže udržet tvar bochníčku, ovšem mísa nesmí být větší než průměr hrnce. Necháme přikryté vykynout, někdy to trvá 30 minut, jindy i hodinu. Troubu i s hrncem a poklicí rozpálíme na 240°C. Horký hrnec vyndáme t trouby, ihned do něj vložíme chléb i s pečícím papírem přikryjeme poklicí a dáme péct na 25 minut. Opatrně vyndáme pečící papír a chléb dopečeme v hrnci bez poklice dalších 20-30 minut podle barvy kůrky. Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...