... Bramborové lokše (patenty, laty) ...

napsala - 08:47

Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) jsou bramborové placky oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Tato dobrota doputovala i k nám do západních Čech a její široká variabilita osloví snad každého. Jsou ideální přílohou ke svatomartinské huse, ale my je máme nejraději s povidly a mákem ... 

1kg uvařených oloupaných brambor
300g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
* povidla, mák, cukr, máslo dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme (nastrouháme nebo důkladně rozmačkáme). Smícháme s vajíčkem, solí a moukou, aby vzniklo těsto, které se téměř dá válečkem rozválet. Ale pracujeme poměrně rychle, aby těsto nezačalo řídnout. Čím víc mouky použijete, tím budou placky tužší. Těsto rozdělíme na 20 dílků, z každého vytvarujeme kuličku a na pomoučené ploše válečkem rozválíme placku silnou sotva půl centimetru. Vyválené placky položíme na moukou poprášenou utěrku a dáme si nahřát pánvičku. Jakmile je dost horká, snižíme teplotu plotýnky zhruba na polovinu. Do pánve zcela nasucho položíme první připravenou placku a 1-2 minuty opékáme. Ve chvíli, kdy se na spodní straně objeví hnědé puchýřky, můžete obrátit a dopéct z druhé strany. Hotová placka se v pánvi začne trochu nafukovat, to je znamení, že ji můžeme vyndat. Placičky po upečení potřu povidly, smotám a posypu mákem. Pokud je nechcete hned plnit, položte je na talíř a přikryjte utěrkou, aby si zachovaly vláčnost a teplotu.

* Recept vystačí na 20 placiček

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...