... Máslové houstičky ...

napsala - 14:12


Tyto houstičky jsou velmi nadýchané, měkké a vláčné. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete nic zkazit. V Americe se tyto houstičky nazývají dinner rolls a často se podávají právě jako příloha k večeři. Některé recepty používají pouze mléko, ale více se mi osvědčila kombinace mléka a vody ...

500g hladké mouky
150ml vody
150ml mléka
80g másla
1 vejce
20g cukru
1 sušené droždí (7-8g)
10g soli

Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Vlijeme mléko s rozmíchaným vejcem a rozpuštěným máslem. Hněteme důkladně 8-10min, těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy. Méně pracnější je těsto uhníst v robotu nebo domácí pekárně, ale ruční práce má také své kouzlo. Uhnětené těsto necháme v míse, zakryjeme a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Vyklopíme na pracovní desku, krátce prohněteme, rozdělíme na 16 dílků. Každý dílek vytvarujeme do kulaté bulky. Rozložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 25 až 30 minut kynout. Nakynuté bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 15 minut při 200°C dozlatova. Upečené housličky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

* Z tohoto množství upeču 16 houstiček.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...