... Kremrole z křehkého těsta ...

napsala - 13:46


Konečně jsem se dokopala koupit si trubičky, tudíž konec výmluv, proč nedělám kremrole. Nyní už jen zbývalo najít spolehlivý recept. Listové těsto se mi nelíbí, protože se příliš drobí a často ztvrdne. Velmi dobře si pamatuji, jak jsme se jako děti právě do trubiček z listového těsta zakously, kremrole se rozlétla do všech stran a prsty se zabořili do sladkého sněhu. A tak jsem hledala a hledala, až jsem našla starý recept, který používaly už naše babičky - křehké smetanové těsto ...

400g hladké mouky
250g másla
100g zakysané smetany
100g smetany ke šlehání
1 vejce na potření

80g bílků (2ks)
160g cukru
40ml vody

Z mouky, másla a smetany vypracujeme hladké těsto, zadělávám v robotu. Zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice. Kovové trubičky si potřeme olejem, chutnější je použít ghí. Plech vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto si rozdělíme na tři části, dvě části zatím necháme v lednici, aby příliš nezměklo. Těsto rozválíme asi 3 mm silné a rádlem nakrájíme na přibližně stejně široké a dlouhé pruhy. Velikost záleží na tom, jak velké kremrole chcete mít. Já mám pruhy těsta zhruba 20cm dlouhé a 3cm široké. Proužek těsta navineme na připravenou formičku a dáme na plech. Všechny kremrole pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme 12-15 minut do zlatova podle velikosti kremrolí. Necháme chvilku vychladnout, poté opatrně stáhneme kremrole z trubiček, pozor jsou křehké. Postup opakujeme do spotřebování celého těsta. Já většinou mám kolem 40-45ks.
Bílky začneme šlehat. Na sporáku svaříme cukr s vodou na teplotu 115-120°C, celou dobu nesmíme rozvar míchat, jinak by zkrystalizoval. Za stálého šlehání pomalu naléváme horký rozvar do sněhu a šleháme až do mírného prochladnutí sněhu. Před plněním kremrolí dáme sníh ještě na chvilku do lednice, lépe se s ním pracuje. Sníh přendáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a plníme kremrole z obou stran, aby byl po celé délce. Naplněné kremrole dáme do lednice rozležet ideálně 1-2 dny, ale dají se jíst ihned po upečení.

* Pokud nemáte teploměr, svařte rozvar tzv. na bublinu. Drátěné očko namočte do rozvaru a foukněte, pokud se tvoří bubliny, je hotovo.
* Sníh můžete ochutit třeba vanilkou, já často používám třeba ostružinovou pastu, která sněhu dodá příjemnou kyselkavost.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...