... Bílkovomáslový krém ...

napsala - 13:06


Nejsem fanda máslových krémů, vyhýbám se jim jako čert kříži, ale občas i já potřebuji pevnější stabilnější krém. Pro takové případy mám po ruce oblíbený swiss merinque buttercream neboli bílkový máslový krém. Je nadýchaný,vydrží i letní teploty a chuťově variabilní ...

40g bílků (1ks)
60g cukru
80-100g másla

Bílky s cukrem dáme do kovové misky, tu postavíme na hrnec s trochou vody a dám vařit. Nad vodní párou pak drátěnou metlou mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí (směs musí být hladká, bez známek zrníček cukru). Pokud máte teploměr, ideální teplota je asi 70°C. Pozor na příliš vysokou teplotu, bílky by se srazili - jakmile začnete cítit vařená vejce, je pozdě. Misku sundáme z páry a elektrickým šlehačem šleháme na střední rychlost až do vychladnutí. Získáme hustý, mírně lepkavý sníh, který visí poddajně z metly dolů, ale ani se nehne. Měkké máslo pokojové teploty zašleháme do bílkového sněhu, až se vše dobře spojí. Na tuto fázi už nepoužívám klasickou metlu, ale nástavec zvaný pádlo, které se používá na třené těsto. Výsledný krém musí být pevný a načechraný. Nyní už zbývá jen dochutit. Často používám pár kapek citrónové šťávy a vanilku na základní dochucení. Ale lze použít i ovocné pyré, čokoládu atd.

* Na dort o půměru 20 cm je potřeba připravit krém asi ze 3 bílků. Pokud chcete dort krémem i nazdobit nebo mít zkrátka rezervu, udělejte ho ze 4 bílků.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...