Jednoduchý recept na domácí masopustní kobližky. Něžné a nadýchané jako pírko, budete mít co dělat, abyste je nesnědli všechny samy a zbyly na vaše hosty. Ze stejného těsta můžete udělat i donuty ...
500g hladká mouky
250ml mléka
50g rozpuštěného másla
50g cukru
2 vejce
1 lžíce bílého jogurtu (dávám řecký)
1 sáček sušeného droždí
olej na smažení
marmeláda a moučkový cukr
Polovinu hladké mouky smícháme s vlažným mlékem, cukrem a droždím. Necháme 30 minut přikryté kynout. Pak přidáme zbytek mouky a ostatní ingredience, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Těsto po vykynutí rozdělíme na dílky po cca 50g, pěkně zakulatíme, přikryjeme a necháme na pomoučené desce dalších cca 30 minut dokynout. Rozpálíme olej na 180°C a začneme smažit, aby koblížky nepřekynuly. Před ponořením do rozpáleného oleje ometeme z nakynutých koblih přebytečnou mouku. Zamezíme tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce, kterou na nich jistě nechcete mít. Smažíme pozvolně v hlubším hrnci nebo kastrolu po obou stranách dozlatova, celkem asi 5-6 minut. Po vytažení necháme okapat přebytečný tuk, nejlépe na mřížce nebo na rozprostřeném ubrousku. Ještě teplé obalíme v cukru nebo po vychladnutí naplníme marmeládou a pocukrujeme.
* Dbejte na to, aby koblihy měly v hrnci dostatek prostoru, aby měly možnost v oleji volně plavat.
olej na smažení
marmeláda a moučkový cukr
Polovinu hladké mouky smícháme s vlažným mlékem, cukrem a droždím. Necháme 30 minut přikryté kynout. Pak přidáme zbytek mouky a ostatní ingredience, vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Těsto po vykynutí rozdělíme na dílky po cca 50g, pěkně zakulatíme, přikryjeme a necháme na pomoučené desce dalších cca 30 minut dokynout. Rozpálíme olej na 180°C a začneme smažit, aby koblížky nepřekynuly. Před ponořením do rozpáleného oleje ometeme z nakynutých koblih přebytečnou mouku. Zamezíme tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce, kterou na nich jistě nechcete mít. Smažíme pozvolně v hlubším hrnci nebo kastrolu po obou stranách dozlatova, celkem asi 5-6 minut. Po vytažení necháme okapat přebytečný tuk, nejlépe na mřížce nebo na rozprostřeném ubrousku. Ještě teplé obalíme v cukru nebo po vychladnutí naplníme marmeládou a pocukrujeme.
* Dbejte na to, aby koblihy měly v hrnci dostatek prostoru, aby měly možnost v oleji volně plavat.
0 komentářů
... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...