... Biskupský chlebíček ...

napsala - 18:33


Sváteční chlebíček s kandovaným ovocem, peču ho nejen na Vánoce a Velikonoce, ale i několikrát během roku, protože je zkrátka výborný. Těsto je klasické třené, krásně vláčné a voňavé po máslu a vanilce ...

200g másla
200g moučkového cukru
4 vejce
250g špaldové mouky (hladké)
1 lžička kypřícího prášku (5g)
kandované ovoce (rozinky, kandovaná kůra)
150g hořké čokolády na polevu

Máslo i vejce musí mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180°C, formu vyložíme pečícím papírem nebo můžeme klasicky vymazat tukem a vysypat moukou. Máslo spolu s cukrem důkladně vyšleháme do světlé pěny. Poté přidáme žloutky a z bílků vyšleháme pevný sníh. Do vyšlehaného másla s cukrem a žloutky zlehka zamícháme vyšlehaný sníh, následně prosijeme mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme kandované ovoce. Těsto rozprostřeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zhruba po 30 minutách pečení přikryjeme alobalem, aby nám chlebíček příliš neztmavl. Když máme upečeno, necháme vychladnout. Vyklopíme a polijeme čokoládou. Já do čokolády přidala plátky mandlí a nahoru nasypala lyofilizované brusinky.

* Použila jsem formu na chleba o velikost 25x15cm.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...