... Zamotaný mazanec ...

napsala - 16:36


Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta pečený zpravidla na Velikonoce. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. V závislosti na tom, pro koho byl mazanec určen, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny se dělal mazanec z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy bylo těsto obohaceno rozinkami a mandlemi. Já používám stejné těsto jako na vánočku, máme ho nejraději jen takto obyčejné s mákem s krystalky cukru nebo sypané mandleni. Do těsta můžete přidat rozinky, citrónovou kůru atd ...

600g hladké mouky
300ml mléka
80g rozpuštěného másla
70g rozpuštěného sádla
80g cukru
20g vanilkového cukru
4 žloutky
1 sáček sušeného droždí
špetka muškátového květu
špetka soli

1 vejce na potření
mandle na posypání

Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový oříšek a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko smícháme s droždím, žloutky, máslem a sádlem. Vařečkou začneme od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmícháváme okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začněte ho hníst rukou. Těsto vyklopíme na vál nebo kuchyňskou linku a zhruba 10min důkladně hněteme. Pokud se těsto lepí, podsypeme malým množstvím mouky. Tuto práci nám velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna, ve které můžete spustit program těsto a zároveň kromě hnětení budete mít obstaráno i kynutí. Pokud nemáme, zpracované těsto zformujeme do koule, vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na 1hod. Já dávám vždy kynout do trouby vyhřáté na 40°C, jelikož mám doma chladno. Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní můžete z těsta opět vytvarovat bochánek a dát kynout nebo si mazanec můžete jednoduše ale krásně zaplést. Video tutoriál najdete na YouTube ->

Vytvarovaný mazanec dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60min kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, mazanec zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská. Troubu předehřejeme na 180°C. Mazanec potřeme, posypeme mandlemi, vložíme do trouby. Po 10 minutách snížíme teplotu na 160°C a dopečeme cca 25-30min. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme mazanec kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

* Na úvodní fotce je místo mazance udělaný věnec. Těsto jsem zapletla ze 6 pramenů jako vánočku a svinula do tvaru věnce.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...