... Pavlova (dort )...

napsala - 18:20


Dokonalá nedokonalá kráska, to je přesně tento dezert. Pavlova, meringue, bezé, pusinkový dort, to vše jsou názvy, pod kterými najdete sněhovou hmotu, ze které můžete tvořit pusinky, rolády a hlavně tento úžasný dort. Je rychlý, snadný a hlavně lahodný.  Nejlépe chutná s vyšlehanou šlehačkou a kyselejším ovocem, jako jsou maliny, jahody, mučenka apod...

180g bílků (cca 6ks)
360g cukru
15ml citrónové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu

Předehřejeme troubu na 120°C. Šleháme bílky při střední rychlosti do částečného zpevnění. Jakmile tvoří tzv. měkké špičky, začneme postupně přidávat cukr. Zvýšíme rychlost a šleháme, dokud není sníh krásně hladký, pevný a lesklý. Špičky se nesmí ani pohnout, ale pozor ať sníh nepřešleháte. Nyní krátce ale důkladně vmícháme citrón a vanilku. Nyní záleží, jakou formu chcete dortu dát. Buď můžete udělat klasický dort. Těsto rozprostřete na plech s pečícím papírem ve tvaru kruhů dle libosti. Těsto netřeba nijak uhlazovat, Pavlova si přímo žádá nedokonalosti. Také můžete udělat mini verze, ty se většinou na plech stříkají cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou. Já nejraději dělám věnec. Zespodu papíru si nakreslíme kruh o průmeru 25-30cm. Poté si uděláme 8-10 hromádek těsta, které lžící dotvarujeme. Vložíme do trouby, snížíme teplotu na 100°C a pečeme 1 hodinu. Poté vypneme a Pavlovu necháme v troubě přibližně hodinu ,,dojít".
Po vychladnutí stačí potřít krémem, ideálně vyšlehanou šlehačkou, ozdobíme ovocem a necháme pár hodin odležet v lednici. Dokonalá Pavlova musí zvenku křupnout a uvnitř být vláčná.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...