... Žloutkový krém - Creme Patissiere ...

napsala - 16:23


Jednoduchý, ale lahodný recept na základní cukrářský krém. Můžete ho použít jen takto samotný nebo smíchat třeba s máslem (máslový krém) nebo třeba se šlehačkou či mascarpone ...

480ml mléka
20ml rumu
80g cukru
40g kukuřičného škrobu (vanilkový pudink prášek)
80g žloutků (cca 4ks)
40g másla
5g vanilkové pasty

Do hrnce si dáme mléko, rum a přivedeme k varu. Během zahřívání mléka si v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku. Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme asi hrnek horkého mléka v tenkém proudu za stálého míchání do vaječné směsi. Když jsou vejce temperovaná, přidáme směs vajec zpět do horkého mléka v hrnci. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud nezačne krém houstnout. Sundáme z plotny, přidáme máslo a rozmícháme do hladka. Přelijeme do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím se zabrání tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude úplně vychlazený.

* Mléko můžete nahradit rostlinnou variantou, třeba mandlové, kokosové či sójové. A máslo veganskou alternativou.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...