... Žloutkové věnečky ...

napsala - 18:43


Peče celá země - soutěžní pořad pro amatérské cukráře, kterou před nedávnem spustila ČT1. Pravdou je, že jsem očekávala něco víc, ale přesto jsem zatím poctivě shlédla každou epizodu. V prvním díle měl pro soutěžící připravenou technickou výzvu pan Maršálek. A co že si to pro ně nachystal? Nadýchané odpalované těsto, vanilkový krém a svěží poleva. Jen málokterá naše dobrota má tak vznešený původ a historii sahající přes několik století. Řeč není o ničem jiném než notoricky známých žloutkových věnečcích. Já věnečky ještě nikdy nedělala, tak byl konečně čas na premiéru. Použila jsem svoje osvědčené recepty a výsledek je více než uspokojivý ...

* těsto
125ml vody
125ml mléka
125g másla
160g hladké mouky
250g vajec (cca 5ks)
1/4 lžičky soli


* krém
500g žloutkového krému (creme patissiere - recept zde ->
250ml smetany ke šlehání

* poleva
200g moučkového cukru

20ml citrónové šťávy
10-20ml rumu

Do hrnce vložíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr (pokud se používá). Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpálené těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda. Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka. Připravíme plech s pečícím papírem. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme věnečky o průměru 7 cm. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C. Těsně před vložením plechu stříkám do trouby rozprašovačem trochu vody, aby se zapařila a těsto lépe vyběhne. Pečeme cca 25 minut. Během pečení neotevírejte dvířka trouby alespoň prvních 15 minut, jinak těsto spadne, splaskne. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Žloutkový krém opatrně smícháme s vyšlehanou smetanou. Příprava polevy je velmi jednoduchá. Do misky dáme cukr, šťávu i rum. Ručně třeme do hladké husté polevy.Vychladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...