... Základní kynuté těsto ...

napsala - 12:04


Kynuté těsto je pro někoho hračka a pro někoho vyšší dívčí. Já sama jsem vyzkoušela spousty receptů, poměrů surovin, postupů .Nebylo to snadné a hodně pokusů nebylo zrovna nejlepších, ale mám to. Konečně jsem našla ten správný poměr surovin ...

500g hladké mouky
300ml vlažného mléka
50g rozpuštěného másla
50g cukru
20g vanilkového cukru
2 žloutky
1 sáček sušeného droždí

V míse promícháme mléko s droždím a necháme 10min odležet. Toto se dělá proto, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne bublat. Pokud ne, bylo špatné a je nutné vzít nové mléko a droždí. K mléku s droždím přidáme cukr, žloutky, máslo a mouku. Důkladně hněteme alespoň 5min.  Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1hod). Poté už postupujeme dle konkrétního receptu či fantazie. Těsto můžeme různě vytvarovat, naplnit, zavinout apod. Já ho používám na všelijaké kynuté buchty, koláče, záviny.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...