... Sachrův dort ...

napsala - 18:44


Sachrův dort je legendou mezi dorty a každý vyznavač sladkého by ho měl alespoň jednou ochutnat. Už proto, aby si udělal svůj názor, protože ohlasy jsou různé. Jeden o něm básní, druhému se zdá příliš suchý a dá přednost krémovým dortům. Dort je plný čokolády a a meruňkové marmelády. Je tak vydatný, že pro uspokojení chutí i nasycení stačí malý kousek. Čím více je proleželý, tím je lepší ...

* korpus (20 cm)
200g másla pokojové teploty
150g moučkového cukru
100g cukru krystal
8 vajec
200g rozpuštěné čokolády
150g hladké mouky
50g mletých mandlí
5g kypřícího prášku

* náplň
200g meruněk
150g cukru krupice
100ml vody
5g pectinu v prášku

* čokoganache
150g smetany ke šlehání
150g hořké čokolády

Rozdělíme žloutky a bílky. Vaječné bílky vyšleháme s krystalovým cukrem a špetkou soli do pevného sněhu. Máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, poté přidáme žloutky a rozpuštěnou čokoládu (nesmí být horká). Do čokoládové pěny vmícháme bílkový sníh a následně mouku smíchanou s kypřícím práškem a mandlemi. Celé důkladně, ale jemně promícháme. Hmotu nalijeme do pečící formy, dno vyložené pečícím papírem. Pečeme na 180°C cca 60minut, prvních 15minut máme troubu pootevřenou. Upečený korpus necháme zcela vychladnout, poté vyndáme z formy a 2x prořízneme.
Meruňky, vodu a cukr smíchaný s pectinem svaříme a za občasného míchání zredukujeme. Propasírujeme. Dort promažeme ještě teplým džemem, lépe se do korpusu vsákne. Část džemu si necháme i na potření celého dortu. Necháme v chladu zatáhnout, já nechávám přes noc. Druhý den polijeme čokoládovou ganache a dáme vychladit. Nejlépe chutná dort 2-3dny proleželý. Před servírováním je dobré dort vyndat alespoň 30minut předem z lednice, aby povolil. Díky vysokému obsahu čokolády by studený z lednice byl příliš tuhý a zkazilo by to chuťový požitek.

* Připrava ganache: smetanu přivedeme k varu, přelijeme s ní nalámanou čokoládu, necháme 3 minutky odstát a důkladně rozmícháme (nešleháme!).

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...