... Odpalované těsto - Pâte à Choux ...

napsala - 09:21


Lehké, vzdušné, křupavé těsto z Francie používané k výrobě nejrůznějších dobrot jako jsou věnečky, větrníky, profiterolky, craquelin a další. Mouka, vejce, máslo a voda (mléko) jsou vše, co potřebujete. V závislosti na tom, koho se zeptáte, je  odpalované těsto buď super snadné nebo šíleně obtížné. Pokud dodržíte postup a pár pravidel, tak ho ale zvládne každý ...

125ml vody
125ml mléka
125g másla
160g hladké mouky
250g vajec (cca 5ks)
1/4 lžičky soli
případně 1 vanilkový cukr

Do hrnce vložíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr (pokud se používá). Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpálené těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda. Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka. Připravíme plech s pečícím papírem. Naneseme požadovaný tvar, vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Těsně před vložením plechu stříkám do trouby rozprašovačem trochu vody, aby se zapařila a těsto lépe vyběhne. Pečeme podle velikosti a tvaru dokud se těsto nenafoukne a nahoře nezhnědne. Během pečení neotevírejte dvířka trouby alespoň prvních 15-20 minut, jinak těsto spadne, splaskne. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. Naplníme sladkou nebo slanou náplní a nejlépe ihned podáváme. Skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě maximálně jeden den. Chcete-li skladovat delší dobu, uložte do mrazáku ve vzduchotěsné nádobě.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...