... Čokoládový korpus ...

napsala - 17:13


Nadýchaný mechový korpus plný čokolády. U tohoto korpusu je opravdu více než důležité pracovat s těstem opatrně, ale výsledek stojí za to ...

* piškotový
6 vajec
120g cukru
90g hořké čokolády
30g másla
180g hladké mouky
30g kakaa
12g kypřícího prášku

* hutnější
200g másla pokojové teploty
150g moučkového cukru
100g cukru krystal
8 vajec
200g rozpuštěné čokolády
150g hladké mouky
50g mletých mandlí
5g kypřícího prášku

Bílky s cukrem vyšleháme do hustého, pevného, lesklého sněhu. Máslo rozpustíme s čokoládou, rozmícháme do hladka a necháme částečně vychladnout. Poté ji přimícháme ke žloutkům. Žloutky musí mít pokojovou teplotu a čokoláda nesmí být příliš horká, jinak se směs srazí. Do vyšlehaného sněhu přilijeme čokoládovo-žloutkovou směs a pomalými krouživými pohyby promícháme. Nakonec po částech přisypeme prosátou mouku s kakaem a kypřícím práškem. Důkladně ale velmi jemně zapracujeme. Pečeme na 160°C přibližně 50min, dno formy vyložené pečícím papírem.

* hutnější
200g másla pokojové teploty
150g moučkového cukru
100g cukru krystal
8 vajec
200g rozpuštěné čokolády
150g hladké mouky
50g mletých mandlí
5g kypřícího prášku

Rozdělíme žloutky a bílky. Vaječné bílky vyšleháme s krystalovým cukrem a špetkou soli do pevného sněhu. Máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, poté přidáme žloutky a rozpuštěnou čokoládu (nesmí být horká). Do čokoládové pěny vmícháme bílkový sníh a následně mouku smíchanou s kypřícím práškem a mandlemi. Celé důkladně, ale jemně promícháme. Hmotu nalijeme do pečící formy, dno vyložené pečícím papírem. Pečeme na 180°C cca 60minut, prvních 15minut máme troubu pootevřenou.

* Toto množství používám do formy o průměru 20cm a 2x proříznu.
* Pokud dělám vyšší dort, tak upeču korpus ze 4 vajec a jednou rozříznu. V tom případě si upeču korpusy dva.
* Do formy o průměru 25cm peču korpus z 9 vajec a 2x proříznu.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...