... Karamel 3x jinak ...

napsala - 09:40

Karamel má velmi široké využití, ale také různé konzistence, a proto je potřeba vědět, kdy kterou použít a hlavně jak ji připravit. Já sepsala své tři nejpoužívanější ...

* mokrá ,,wet" metoda (poleva)
220g cukru
120ml vody
250g smetany ke šlehání 33%
vanilka a sůl dle chuti

Cukr s vodou dáme do hrnce a při střední teplotě pomalu necháme rozpustit. Nemícháme. Postupně se cukr rozpustí, získáme cukrový sirup, stejně jako se dělá třeba na makronky nebo italský sníh. Nadále necháme bez míchání zahřívat, až má sirup krásnou zlatou barvu, ideální teplota je 180°C. Vypneme sporák, přidáme horkou smetanu (s vanilkou). Tento krok dělejte velmi opatrně, ať nedojde ke spáleninám, jelikož karamel prudce stoupne a vzniklá pára je opravdu nepříjemně vařící. Necháme chvíli vychladnout a přelijeme do sklenice. Po úplném vychladnutí můžeme dát do lednice. Skladuji ve vzduchotěsné sklenici a vždy si odeberu potřebnou část.

* suchá ,,dry" metoda (náplň)
300g cukru
200g smetany ke šlehání 33%
100g másla

vanilka a sůl dle chuti

Cukr dáme do hrnce a při střední teplotě pomalu necháme rozpustit. Je nutné stále míchat, nejlépe dřevěnou nebo silikonovou vařečkou. Jakmile bude cukr rozpuštěný a jantarově zlatý, ideální teplota je 180°C, odstavíme z plotny, přidáme horkou smetanu (s vanilkou). Tento krok dělejte velmi opatrně, ať nedojde ke spáleninám, jelikož karamel prudce stoupne a vzniklá pára je opravdu nepříjemně vařící. Poté přidáme máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně mícháme až se směs krásně spojí. Vrátíme na sporák a zahřejeme na 120°C. Jakmile teplotu přesáhnete, bude karamel tvrdý. Přelijeme do mísy, necháme částečně vychladnout a použijeme. Tento karamel je takový ,,žvýkací"

* tvrdý karamel (griliáš a zdobení)
220g cukru
60ml vody
20g másla
(60g ořechů)

Cukr s vodou dáme do hrnce a při střední teplotě pomalu necháme rozpustit. Nemícháme. Postupně se cukr rozpustí, získáme cukrový sirup, stejně jako se dělá třeba na makronky nebo italský sníh. Nadále necháme bez míchání zahřívat, až má sirup krásnou zlatou barvu, ideální teplota je 180°C. Vmícháme máslo (a následně ořechy). Vylijeme na silikonovou podložku a necháme vychladnout.

2 komentářů

  1. Dobrý den, je možné ze je špatný cukr? Dělala jsem karamel a pořad v něm jsou hrudky vůbec se nerozpouští ?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zřejmě je to možné. Nebo jste mohla mít chladnější smetanu. Občas se mi také stane, že se mi udělá pár menších hrudek a ty už nezmizí, ale stačí přecedit ;-)

      Smazat

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...