... Poctivé brownie ...
Dokonalé čokoládové nebe, jinak se tato dobrota nazvat nedá. Receptů na brownie najdete na internetu nespočet, ale často jsou to ošizené recepty, kde místo čokolády je jen kakao a nebo je v receptu použit kypřící prášek, díky kterému upečete spíše čokoládovou buchtu. Opravu poctivé brownie je plné kvalitní čokolády a másla, je krásně měkké a vláčné ...
4 vejce
160g třtinového cukru
180g másla
240g kvalitní hořké čokolády
60g kakaa
80g mouky
1 lžička rozpustné kávy (prášek)
Předehřejeme troubu na 180°C. Čtvercovou formu 20x20cm vymažeme po stranách máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Cukr a vejce vyšleháme do pěny, cca 5-10min. Mezitím rozpustíme máslo a přivedeme k varu. Poté do něj ihned vsypeme rozlámanou čokoládu, 30g kakaa a kávový prášek. Necháme 2-3min odležet a poté důkladně rozmícháme do hladka. Za stálého míchání vlijeme pomalu čokoládovou směs k vaječné hmotě. Nakonec už jen opatrně přidáme mouku a zbytek kakaa. Přelijeme těsto do formy, uhladíme a dáme péct na 15min. Poté formu vyndáme, párkrát jí lehce pustíme na linku, aby se z těsta vyhnaly vzduchové bublinky a dopečeme ještě 10min. Okraje budou pevné, střed polotekutý, ale to vůbec nevadí, během chladnutí se zpevní. Brownie nechávám vychladnout na lince a poté ho ještě dávám do lednice odležet. Z lednice vyndám 30-60min před servírováním.
* U brownie je velmi důležité a zároveň zrádné pečení. Nesmí se přepéct. Jelikož každá trouba peče trochu jinak, je potřeba dobu pečení vychytat. Já třeba musím péct na 160°C, jelikož vím, že moje trouba peče malinko víc.
0 komentářů
... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...