... Poctivé brownie ...

napsala - 18:05


Dokonalé čokoládové nebe, jinak se tato dobrota nazvat nedá. Receptů na brownie najdete na internetu nespočet, ale často jsou to ošizené recepty, kde místo čokolády je jen kakao a nebo je v receptu použit kypřící prášek, díky kterému upečete spíše čokoládovou buchtu. Opravu poctivé brownie je plné kvalitní čokolády a másla, je krásně měkké a vláčné ...

4 vejce
160g třtinového cukru
180g másla
240g kvalitní hořké čokolády
60g kakaa
80g mouky
1 lžička rozpustné kávy (prášek)

Předehřejeme troubu na 180°C. Čtvercovou formu 20x20cm vymažeme po stranách máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Cukr a vejce vyšleháme do pěny, cca 5-10min. Mezitím rozpustíme máslo a přivedeme k varu. Poté do něj ihned vsypeme rozlámanou čokoládu, 30g kakaa a kávový prášek. Necháme 2-3min odležet a poté důkladně rozmícháme do hladka. Za stálého míchání vlijeme pomalu čokoládovou směs k vaječné hmotě. Nakonec už jen opatrně přidáme mouku a zbytek kakaa. Přelijeme těsto do formy, uhladíme a dáme péct na 10min. Poté formu vyndáme, prákrát jí lehce pustíme na linku, aby se z těsta vyhnaly vzduchové bublinky a dopečeme ještě 5-10min. Okraje budou pevné, střed polotekutý, ale to vůbec nevadí, během chladnutí se zpevní. Brownie nechávám vychladnout na lince a poté ho ještě dávám do lednice odležet. Z lednice vyndám 30-60min před servírováním.

* U brownie je velmi důležité a zároveň zrádné pečení. Nesmí se přepéct. Jelikož každá trouba peče trochu jinak, je potřeba dobu pečení vychytat. Já třeba musím péct na 160°C, jelikož vím, že moje trouba peče malinko víc.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...