... Perníčky ...

napsala - 09:31



Miluji pečení medových perníčků. Ta vůně je naprosto úžasná a vždy mi navodí vzpomínky na mé dětství a Vánoce. Jelikož moje děti perníčky zbožňují, peču je vlastně celoročně a nikdy mě to neomrzí. Právě proto, že je peču poměrně často, měla jsem hodně příležitostí vypilovat recept tip ťop, abych se za něj mohla zaručit. Perníčky jsou hned měkoučké (pokud je nepřepečete), voňavé a díky pohankové mouce mají zajímavou chuťovou tečku ...

450g hladké mouky (používám špaldovou)
150g pohankové mouky
200g moučkového cukru
100g másla
150g medu
3 vejce (150g)
10g perníkového koření
1 lžička (5g) jedlé sody

Mouky s cukrem prosijeme do velké mísy. Přidáme ostatní suroviny o pokojové teplotě. Vezmeme robota s ,,pádlem" nebo mixér s hnětacími háky a vypracujeme hladké těsto. Nehněteme příliš dlouho, jinak by se perníčky během pečení nevzhledně vyboulily. Těsto může mírně lepit, ale nebojte, po odležení se s ním bude pracovat krásně. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24-48h odležet do lednice.
Těsto vyndáme z lednice, krátce propracujeme a na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát vysoký cca 5mm. Já si těsto vždy rozdělím na 3 části. Jednu zpracuji a dvě jsou mezitím zabalené stranou. Na podsypání používám minimální množství nezbytně nutné. Pokud budete moučit příliš, zbytečně si zahušťujete těsto a perníčky budou suché a tvrdé. Z vyváleného těsta vykrojíme libovolné tvary, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 180°C. Pečení je u perníčků nejvíce zrádné, jelikož každá trouba peče jinak a také záleží na velikosti tvarů. Vždy byste na jednom plechu měli mít tvary zhruba stejně velké. Jakmile jsou perníčky zlatavé, vyndáme z trouby a hned potřeme rozkvrdlaným vejcem. Ale není to nutné, obzvlášť pokud budete máčet v rumové polevě nebo čokoládě. Perníčky skladuji v plastových vzduchotěsných dozách. Jsou hned měkké, ale časem mohou tvrdnout, nebo se podaří příliš upéct. Ale nebojte, stačí přidat jablíčko a perníčky změknou.

* Pokud nemáte nebo nechcete použít pohankovou mouku, klidně ji nahraďte obyčejnou hladkou pšeničnou nebo třeba žitnou.
* Perníčky o velikosti 7cm peču zhruba 7-8min

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...