... Královská glazura ...

napsala - 10:02


alias bílková poleva, poleva na perníčky. Vyrobit ji můžete klasicky z bílků nebo pokud máte strach použít syrové, můžete použít pasterizované. Další možností je náhrada sušenými bílky s vodou ...

500g moučkového cukru
100g vaječných bílků (2-3ks)
5g kukuřičného škrobu
5ml citrónové šťávy
1 lžička aroma dle chuti (lze vynechat)
gelové barvy dle potřeby

Do mísy prosijeme cukr, klidně i 2-3x, aby byl opravdu jemný. Přidáme bílky, škrob, šťávu a aroma. Lehce promícháme, aby se cukr navlhčil. Nyní můžete polevu třít ručně, ale nejméně 15min vám to zabere. Já používám mixér s tzv. pádlem na střední rychlost cca 8-10min. Nikdy polevu nešlehejte! Vzniklo by příliš mnoho vzduchových bublin a získali byste hmotu na pusinky, nikoliv polevu na perníčky. Hotová poleva musí být hladká a hedvábná, nesmíte mezi prsty citit cukr. Nyní máte přiravenou základní polevu, kterou můžete dále lehce ředit vodou nebo libovolně barvit.
Většinou si udělám více polevy než je potřeba, proto je dobré vědět, jak ji správně uskladnit. Vždy používáme vzduchotěsné nádoby a povrch polevy zakryjeme potravinářskou fólií. Takto ji můžeme uložit na pár dní v lednici nebo i pár měsíců v mrazáku, ale to je dle mého zbytečné.
Konzistence polevy je klíčová pro váš úspěch nebo neúspěch zdobených perníčků.
1) tuhá konzistence - utřená poleva dle receptu, např. na květiny, lístečky apod
2) konturovací (psaní) - velmi lehce naředěná, běžné zdobení, kde chceme zachovat pevné obrysy, drobné detaily, psaní
3) podkladová, vyplňující - tekutá, která se sama během pár vteřin zarovná, slouží k vyplnění podkladu či větších ploch

Videotutoriál, jak na správnou konzistenci ->

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...