... Beránek ...

napsala - 20:22


Tradiční velikonoční krasavec. Beránkových těst existuje bezpočet. Peče se z třeného, piškotového, šlehačkového, tvarohového i mramorovaného těsta. Já mám nejraději piškotové těsto obohacené citrónovou kůrou ...

4 vejce (každé po cca 50g)
100g cukru
160g hladké mouky
20g oleje
40ml mléka
1 lžička (5g) kypřícího prášku
kůra z 1 citrónu
(100g kandované pomerančové kůry)

V menší mističce smícháme žloutky, olej a mléko. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Mixuji na střední rychlost cca 3-4min. Jakmile máme sníh krásně pevný, odložíme mixér, vezmeme metličku a vmícháme žloutkovou směs. Nyní už jen opatrně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a kůru. Dáme do formy a pečeme 40-50min při 160°C. Upečeného beránka necháme vychladnout, vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

* Každá forma na beránka je jinak velká, tudíž je potřeba upravit množství těsta. Nejjednoduší způsob je nalít vodu do formy a změřit objem.
* Uvedené množství používám do silikonové formy o objemu 1,8l.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...