... Dortový korpus vanilkový ...

napsala - 10:47


Receptů na dortový korpus (piškotové těsto) je na netu spousta. Každý slibuje, že zrovna ten je nejlepší, zaručený, vždy se povede a tak dále. Ani já ale nemohu říct nic jiného. Vyzkoušela jsem korpusů nespočet a za mě je tento prostě nej ...

6 vajec (po cca 50g)
120g cukru
210g hladké mouky
30g oleje
30ml mléka
6g kypřícího prášku
vanilka dle chuti (vanilková pasta, mletá vanilka, vanilkový extrakt atd)

V mističce smícháme žloutky, olej, mléko a vanilku. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Jakmile máme sníh krásně tuhý, odložíme mixér, vezmeme metličku a vmícháme žloutkovou směs. Nyní už jen postupně a hlavně opatrně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem. Dáme do formy, dno vyložené pečícím papírem a pečeme přibližně 45min při 160°C. Upečený korpus necháme vychladnout, vyndáme z formy a prořízneme.

* Uvedené množství používám do kulaté formy o průměru 25cm, korpus 1-2x proříznu. Často ale tvořím vyšší dorty, kdy potřebuji 4-6 plátů těsta. V tom případě je lepší péct korpus na dvakrát, než vše najednou
* Na formu o průměru 22cm přepočítávám těsto na 4-5 vajec

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...