... Dortový korpus vanilkový ...

napsala - 10:47



Receptů na dortový korpus (piškotové těsto) je na netu spousta. Každý slibuje, že zrovna ten je nejlepší, zaručený, vždy se povede a tak dále. Ani já ale nemohu říct nic jiného. Vyzkoušela jsem korpusů nespočet a za mě je tento prostě nej ...

4 vejce (každé po cca 50g)
80g cukru
140g hladké mouky
20g oleje
1 lžička (5g) kypřícího prášku
vanilka dle chuti (vanilková pasta, mletá vanilka, vanilkový extrakt atd)

V menší mističce smícháme žloutky, olej a vanilku. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Mixuji na střední rychlost cca 3-4min. Jakmile máme sníh krásně pevný, odložíme mixér, vezmeme metličku a vmícháme žloutkovou směs. Nyní už jen opatrně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem. Dáme do formy, dno vyložené pečícím papírem a pečeme 40min při 160°C. Upečený korpus necháme vychladnout, vyndáme z formy a prořízneme.

* Uvedené množství používám do kulaté formy o průměru 22cm na dvě vrstvy těsta (korpus jednou proříznu). Na celý dort tedy peču tento recept 2x, jelikož mám ráda vyšší dorty. Pokud chcete klasický dort se třemi pláty těsta, tak upečte korpus ze 6 vajec a 2x prořízněte.

0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...