... Punčové řezy trochu jinak ...

napsala - 17:46


Punčové řezy jsou má láska už z dětství. Ale ty klasické jsou doslova nacucané cukrem. Nedávno jsem objevila moderní pojetí od úžasné cukrářky Lulu a inspirovala se. Všechny ochutnávače nadchnul a obyčejný (klasický) už nechtějí ...

* světlý korpus
4 vejce (200g)
80g cukru
160g hladké mouky
4g kypřícího prášku
1 lžička vanilkové pasty

* růžový korpus
stejné jako světlý korpus, ale uděláme pouze polovinu (2 vejce atd)
růžové barvivo nejlépe gelové

* nálev
50ml malinového sirupu
200ml pomerančové šťávy (kupuji v Lidlu)
100ml vody
100ml rumu
( nebo 200ml vody a 1 lžička rumového aroma + 1 lžička punčového aroma)

* dokončení
200g malinové marmelády (ja používám domácí rozvar)
150g bílé čokolády
80ml smetany ke šlehání

Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu. Opatrně přidáme žloutky, vanilku a nakonec prosátou mouku kypřící prášek. Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem, pečeme cca 35min při 160°C. Hotový korpus necháme vychladnout. Růžový korpus připravíme stejně, ale dobu pečení zkrátíme na 20min. Světlý korpus rozřízneme na dva pláty. Občas se při pečení trochu vyboulí, tak to seřízneme, aby byl korpus pěkně rovný. Suroviny na nálev smícháme, promícháme. Na podložku si položíme plát světlého korpusu vrchní stranou směrem dolů na podložku, protože celé řezy po odležení otočíme vzhůru nohama. Kdybychom to neudělali, tak spodek by byl příliš mokrý a lepil by se na podložku. Plát těsta rovnoměrně polijeme půlkou nálevu. Potřeme polovinou marmelády a přiklopíme růžovým korpusem. Polijeme zbytkem nálevu, potřeme zbytkem marmelády a položíme druhý plát světlého korpusu. Trochu přimáčkneme a dáme přes noc do lednice.
Druhý den rozpustíme čokoládu v horké smetaně. Necháme trochu vychladnout, poleva nám zhoustne a nebude stékat z dortu. Řezy překlopíme vzhůru nohama. Vrchní suchá vrstva je tedy nyní dole a díky přetočení se nyní nasákne nálevem z růžové vrstvy, ale ne tolik, aby se lepila k podložce. Nakonec celé řezy polijeme ganache (čokoláda se smetanou), případně libovolně ozdobíme a dáme ještě alespoň na 2hod do lednice.

* Formu používám čtvercovou 20cm nebo kulatou o průměru 20-22cm.
* Malinový rozvar: 250g mražených malin povařím s 50g cukru. Propasíruji a nechám vychladnout.


0 komentářů

... Děkuji za Tvůj čas, který si věnoval(a) svému komentáři ...